BIM

Wat is BIM:

BIM staat voor: Building Information Modeling, oftewel: Bouw Informatie Modellering.
 Binnen een bouwproces werken zeer veel verschillende partijen samen om te komen tot het uiteindelijke resultaat. De rollen en verantwoordelijkheden van deze partijen verschuiven regelmatig. Ook de omgeving is continu in beweging. De grote hoeveelheid partijen en gegevens binnen een project en de dynamiek daarvan maakt dat de kans op faalkosten groot is.

BIM is de oplossing die maakt dat alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn werken met dezelfde informatie en zien dus van elkaar wat er gebeurt. De informatie is dan ook continu beschikbaar en altijd actueel. 
In de automotive en aerospace-industrie wordt al heel lang dergelijke methodieken en informatieopslag succesvol toegepast.

(Bron: deBIMspecialist)

Wat is BIM binnen HNR:

BIM is een dagelijks voorkomende term binnen HNR. Vanuit haar totaalafbouwconcept is HNR in staat volledige support te verlenen op het gebied van BIM. HNR kan de volgende diensten op het gebied van BIM verzorgen:

  • BIM-modellen verwerken (Revit 2014, Tekla BIMSight, Solibri Modelchecker, IFC)
  • Geautomatiseerd hoeveelheden uittrekken uit BIM-modellen
  • Stucwerk verwerken in de wandinformatie (wij beschikken over alle wanden van Knauf en Gyproc)
  • BIM-modellen coderen in Revit 2014, exporteren naar Kraan Ncalc en daar geautomatiseerd calculeren
  • Communiceren via een BIM-model
  • De BIM-coördinatie voeren over gehele afbouwprojecten

BIM-hnr-ragcom
image-41

(Bron: VDVZ Architecten)